Het maken van onderscheid tussen zorgverleners voor overgangsklachten kan een belangrijke stap zijn in het vinden van de juiste ondersteuning. Maar door het dichte bos van zorgaanbieders kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken.

Het beroep overgangsconsulent is geen beschermd beroep en dat maakt het moeilijk om een overgangsconsulente te vinden die gekwalificeerd is en die aan je wensen en verwachtingen voldoet. Er zijn nog veel meer titels te vinden zoals overgangscoach, hormooncoach, hormoonspecialist, menopauzespecialist, overgangsexpert en ga zo maar door..

Wat is dan wel een goede hulpverlener op dit gebied?
Ik zal hieronder uitleggen hoe de overgangsconsulenten van de VVOC (dit is de beroepsvereniging van overgangsconsulenten) opgeleid zijn en hoe zij werken.

Alle aangesloten leden zijn verpleegkundige, verloskundige of fysiotherapeut en volgen de 1-jarige gespecialiseerde post HBO-opleiding overgangsconsulent, hebben een BIG registratie (dit is een wettelijk register dat duidelijkheid geeft over de bevoegdheid (de juiste kwalificaties) van de zorgverleners die werken in deze beroepen, zoals artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, fysiotherapeuten), zijn actief lid en dragen bij aan de ontwikkeling van het beroep Overgangsconsulent. Deze overgangsconsulenten hebben een eigen praktijk, werken samen met een gynaecoloog op de menopauzepoli of doen beide.

Omdat de VVOC een goede samenwerking heeft met de gynaecologen met aandachtsgebied ‘Overgang/Menopauze’ en er meerdere scholingen per jaar worden georganiseerd, blijven de overgangsconsulenten steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Hoe werkt de overgangsconsulente van de VVOC?
– Zij organiseert haar eigen spreekuur zowel in een
  eigen praktijk als op de poli’s.
– De VVOC streeft er als beroepsvereniging naar dat
  de opbouw van het spreekuur bij de verschillende
  consulenten gelijk is.
– In het spreekuur neemt zij een anamnese (stukje   
  voorgeschiedenis) af en bepaald daarna de fase van
  de overgang, of de klachten hormonaal veroorzaakt
  worden, of dat er misschien symptomen zijn die
  niet bij de overgang thuis horen. Ook geeft ze uitleg
  over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de afname
  en schommelingen van je hormonale situatie en
  kijkt ze naar gezondheidsrisico’s die een rol
  (kunnen) gaan spelen.

Hierna bespreekt de overgangsconsulente met jou wat de beste opties kunnen zijn om met bepaalde klachten en symptomen om te gaan. Denk hierbij aan verandering van het voedingspatroon of leefstijlaanpassingen en/of vermindering van stressfactoren.

Ook kan zij met jou een vorm van bijvoorbeeld hormoonsuppletie bespreken. De overgangsconsulente kan dit niet zelf voorschrijven, dit is immers aan artsen voorbehouden, maar zij kan wel heel gericht advies geven, rekening houdend met de fase van de overgang waarin je zit. Omdat de overgangsconsulenten van de VVOC regelmatig (bij) geschoold worden door gynaecologen zijn zij uitermate goed op de hoogte van de verschillende vormen van hormoonsuppletie therapie (HST) en de voor- en nadelen hiervan. Aansluitend kan zij je huisarts een bericht sturen met de adviezen die ze je heeft gegeven.

Niet onbelangrijk: De consulten van de overgangsconsulenten van de VVOC worden in de meeste aanvullende polissen van de zorgverzekeraars vergoed. Voordeel hiervan is dat de kosten daarom niet van het eigen risico afgaan. Kijk voor jouw eigen zorgverzekeraar hier: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/overgangsconsulente (helemaal naar beneden scrollen)

Ik hoop met bovenstaande de keuze om een goede zorgverlener te vinden op het gebied van overgangsklachten wat makkelijker te hebben gemaakt.

Voor meer informatie kun je kijken op: https://overgangsconsulente.com. Onder het kopje ‘consulenten’ kun je je postcode of plaatsnaam intypen en zo vind je een consulente bij jou in de buurt.