
Hormoontherapie
Hormoonsuppletietherapie (HST) als behandeling voor overgangsklachten is lange tijd taboe geweest. Want, je zou er borstkanker van krijgen.. Eigenlijk een vreemde gedachtegang als je beseft dat de (hoog gedoseerde) anticonceptiepil t/m 52 jaar aan vrouwen wordt voorgeschreven.
Wat is het verschil tussen de anticonceptiepil en HST?
1. In de anticonceptiepil zit veelal de stof ethinylestradiol dat een synthetisch
afgeleide stof is van estradiol (ons natuurlijke oestrogeen) en een
progestageen (een synthetische afgeleid van ons natuurlijke progesteron). In HST zit altijd
het lichaamseigen estradiol.
2. De pil is veel hoger gedoseerd dan HST en dit zorgt weer voor meer gezondheidsrisico’s
naarmate je ouder wordt.
3. De pil heeft een pauzeweek, al kun je deze ook
gewoon overslaan. HST heeft géén pauzeweek, want anders zouden de overgangsklachten
in die week weer terug kunnen komen. HST isimmers bedoeld om een stabiele
hormoonsituatie in het lichaam te creëren.
Wat is bio-identieke HST?
De hormonen oestrogeen en progesteron die worden gebruikt in HST worden gemaakt uit wilde yam, een plantje dat voorkomt in Noord- en Zuid Amerika. Helaas kan je lichaam zelf géén hormonen produceren door dit plantje te eten of door een supplement te gebruiken waar wilde yam inzit, al suggereren sommige fabrikanten dit wel.
Bio-identieke HST is hormoontherapie die de hormonen oestrogeen en progesteron bevatten die evengoed in een laboratorium vervaardigd worden, maar die moleculair gelijk zijn aan de hormonen die je zelf aanmaakt. In alle vormen van HST zit het bio-identieke hormoon oestrogeen (estradiol), het grote voordeel hiervan is dat ons brein dit beter herkent. Daarnaast kan er progesteron of het synthetische progestageen (dat niet persé slechter hoeft te zijn) inzitten.
De oestrogenen in de HST helpen vooral tegen de verschillende overgangsklachten. Progesteron of progestageen beschermt vooral tegen overmatige groei van het baarmoederslijmvlies. Vrouwen die nog een baarmoeder hebben, zullen dus altijd beide hormonen nodig hebben als ze besluiten HST te gaan gebruiken.
Waarom HST gebruiken?
Als de vrouwelijke hormonen gaan dalen en gaan fluctueren kan dit vervelende klachten veroorzaken. Als dit te erg is dan kan HST goed helpen om de oestrogeenspiegel in het lichaam weer te stabiliseren en daarmee verdwijnen (grotendeels) je klachten.
Er zijn verschillende soorten HST: welke je kunt gebruiken hangt af van de fase van de overgang waarin je je bevindt en daarnaast ook van persoonlijke voorkeur. Bovendien kunnen bepaalde individuele gezondheidsrisico’s bepalen welke vorm je beter niet of juist wel kunt gebruiken.
De risico’s
– Borstkanker: Je kunt HST maximaal 5 jaar veilig gebruiken. Na 5 jaar gebruik zie je het risico op borstkanker met ongeveer 0,5% toenemen. Dit risico wordt veroorzaakt door de verschillende progestagenen. Waarschijnlijk zijn alcoholgebruik, roken en overgewicht schadelijker.
– Trombose en beroerte: Net als bij de anticonceptiepil is er een zeker risico op
trombo-embolieën, dit geldt met name voor orale HST. De oestrogenen die via pleister,
spray of gel worden toegediend hebben dit risico veel minder.
Voor vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker omdat het voorkomt bij hen in de familie is het raadzaam om uit te laten zoeken of dit een erfelijke variant is. Wil je met HST starten dan is het zinvol om eerst een mammografie te laten doen i.o.m. een gynaecoloog en je door haar/hem te laten adviseren.
De invloed op het brein
Het hormoon estradiol zorgt voor een positieve invloed op het serotonine systeem in de hersenen. Serotonine is een boodschapperstof die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust.
Bij lage en of fluctuerende estradiolwaarden laten de prefrontale cortex en amygdala – hersengebieden waarmee je angsten kunt onderdrukken – minder activiteit zien.
Het is dus niet gek dat je tijdens de overgang last kunt krijgen van stemmingswisselingen, nervositeit, minder zelfvertrouwen, slechter slapen etc. En ook hier kan HST een optie zijn als deze klachten je leven te zeer beïnvloeden.
De voordelen van HST
– Even de voordelen van HST op een rijtje:
– Over ’t algemeen voelen vrouwen zich beter tijdens HST gebruik omdat de vervelende
klachten weer zijn afgenomen of verdwenen.
– Er komen minder botbreuken voor bij vrouwen die HST gebruiken.
Bij gecombineerde hormoontherapie, dus met estradiol én progestageen, zie je iets minder darmkanker.