Menopauze

De Menopauze betekent: laatste menstruatie. Als je een jaar lang niet gemenstrueerd hebt heb je de menopauze bereikt, en hierna ben je je verdere leven postmenopauzaal. De gemiddelde leeftijd in Nederland is 51 jaar. De periode rondom de menopauze wordt de overgang of climacterium genoemd.

De laatste paar honderd jaar is de leeftijd waarop vrouwen stoppen met menstrueren en dus de menopauze bereiken, ongeveer gelijk gebleven. Maar de levensverwachting is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, tot gemiddeld ongeveer 83 jaar. Dit houdt in dat Nederlandse (westerse) vrouwen nu zo’n 30 jaar moeten overbruggen zonder het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Hierdoor ontstaan een aantal gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten, botontkalking,  gewichtstoename en borstkanker.

Nederland telt 1,6 miljoen vrouwen die in de overgang zijn. Vroeger gingen vrouwen omstreeks deze levensfase dood, nu zijn ze pas op de helft van hun leven. Omdat vrouwen nu veelal werken krijgen niet alleen partners en kinderen, maar ook collega’s en werkgevers ermee te maken.

Het is gebleken dat vrouwen die zich verdiept hebben in de overgang een beter inzicht hebben in het ontstaan van gezondheidsrisico’s. Door aanpassing in voeding- en leefstijl kunnen gezondheidsrisico’s verminderd worden.